Fókuszban a tejsav baktériumok

A Danone Research, a Danone 1200 tagot számláló nemzetközikutatás-fejlesztési csapata, azzal a céllal jött létre, hogy széles körben elérhetővé tegyék a joghurtokkal és a tejsavbaktériumokkal kapcsolatos, több mint 20 év alatt lefolytatott kutatások publikációit.

Klinikai kutatások

A Danone Központi Kutatási Részlege kutatásait szinte kivétel nélkül független szakértők részvételével végzi. A Danone kutatásai a gyógyszeripari kutatások tudományos szigorát követik, és megfelelnek a Jó Klinikai Gyakorlatnak (GCP), amely a humánkutatás teljes folyamatával kapcsolatos nemzetközi tudományos és etikai minőségsztenderd.

A kutatások véletlen besorolásos, kettős vak, placebo kontrol csoportos  vizsgálatok, azaz sem a beteg, sem a kutatást végző szakember nem tudja ki kapja a valódi készítményt, és ki a csupán valódinak látszót. Ez az eljárás szűri ki a kísérletek során gyakran fellépő placebo hatást.

A Danone által izolált és kizárólagos használatában lévő tejsavbaktériumok

Minden egyes baktériumtörzs csak rá jellemző karakterjegyeket visel magán. Ez azt jelenti, hogy az ugyanahhoz a törzshöz tartozó két faj igen valószínű, hogy különböző élettani hatásokkal bír. Ezért minden törzset külön laboratóriumi teszteken, és klinikai kutatások során kell vizsgálni.
A kutatási csoportok kiindulópontja egy 4000 törzset számláló tejsavbaktérium gyűjtemény, melyeket először molekuláris szinten azonosítanak, jellemeznek, csoportosítanak, és csak ezek után választják ki azokat, amelyek a legígéretesebbek a kutatáshoz. Rendkívül hosszú utat kell bejárni egy hasznos baktériumnak, a kutatások kezdetétől a termékfejlesztés bonyolult lépésein át, mire bekerülhet egy Danone termékbe.

A tejsavbaktériumok kutatása: egy múlt századi tudomány, mely még mindig újabb eredményeket hoz

Az orosz Ilja Mecsnikov (orvosi Nobel-díjas kutató) vizsgálta először a tejsavas erjesztéssel készült termékek jótékony egészségügyi hatásait. Mecsnikov, aki a 19. század végén a Pasteur Intézet kutatójaként dolgozta ki elméleteit, úgy vélte, hogy még a hosszú élettel is összefüggésbe hozhatók ezek az élelmiszerek. Bár elméletét nem sikerült bizonyítani, kutatásai révén egyrészt elindította a joghurtot világkörüli hódító útjára, másrészt felhívta a kutatók figyelmét a bélbaktériumok jelentőségére. 

Így tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy a tejsavbaktériumok kutatása több mint száz évre tekint vissza. Mindazonáltal az igazi áttörések kifejezetten új keletűek a probiotikus törzsekkel kapcsolatos kutatások: több mint 2500 publikáció született a témában csak az elmúlt évtizedben, míg az azt megelőző húsz évben mindösszesen 483. 

A tejsav baktériumok kutatását napjainkban két fő megközelítés jellemzi:

  • Egy új kutatási terület alakult ki a közelmúltban, amelya bélben élő mikroorganizmusok (ezt nevezzük bélflórának, vagy a bél mikrobiótájának is), és a probiotikumok bélflórára, illetve ezen keresztül az emberi egészségre gyakorolt hatását vizsgálja.

  • Új kutatási technológiák megjelenése, melyek a tudósok segítségére vannak a biológiai mechanizmusok molekuláris szintű vizsgálatában, és rendszerszerű megközelítésében.

Keresés

Kérjük írja be a keresendő kulcsszót a keresőmezőbe és klikkeljen a nagyító ikonra a keresés elindításához!

Kérdésed van?

Hívj minket vagy kérdezz online!

06 40 44 11 44

 

Elfogadom a jogi nyilatkozatot

infovonal és közösség